Quantcast
Channel: Gør Det Selv
Viewing all 271 articles
Browse latest View live

Terrassebrædder - hvilket træ er bedst?

$
0
0
Terrassebrædder – hvilket træ er bedst?
Terrassebrædder – hvilket træ er bedst?

Hvordan bruges terrassebrædder?

Terrassebrædderne skrues fast på en konstruktion, som er udformet, så alle brædderne understøttes. Konstruktionen bygges som regel af trykimprægneret træ, fordi den er tæt på jord og ikke kan vedligeholdes, når først terrassebrædderne er på plads. Hvor langt der skal være mellem støttepunkterne, afhænger af terrassebræddernes tykkelse og træets styrke.

LÆS OGSÅ: Trykimprægneret træ - godt eller skidt?

Terrassebrædder: Hvordan bruges terrassebrædder?

Terrassebrædder monteres aldrig, så de ligger helt tæt. Der skal altid være luft imellem, så fugt kan ventileres væk. Når du skal skrue terrassebrædderne fast, er det nemmest at bruge afstandsklodser i samme tykkelse overalt på din træterrasse. Så får du samme afstand mellem alle terrassebrædderne.

Redaktionen anbefaler: TEST: Vi tester 7 stærke skruemaskiner

Terrassebrædder: Brug afstandsklodser

Vigtigt om træ!

Ceder og flere af de tropiske typer træ indeholder stoffer, der kan fremkalde allergi. Når du arbejder med træet, bør du derfor beskytte dig, så savsmuldet ikke kan komme

Terrassebrædder – i hårdttræ

Terrassebrædder af hårdttræ giver træterrassen et eksklusivt præg. Og mange af de forskellige typer træ holder længe. Her gennemgår vi de mest almindelige typer af hårdttræ.

Særligt ved hårdttræ

Hårdttræ slider meget på det værktøj, du bruger. Skal du bygge en større terrasse, kan det sløve tænderne på både fukssvans og savklinger. Og det er en fordel at arbejdemed to skruemaskiner: en maskine til at bore for med og en til at skrue med. Det er nemmest.

Terrassebrædder i hårdt træ: Dimensioner

Hårde terrassebrædder fås ofte i tyndere dimensioner end bløde. Mens de bløde type ofte har dimensionen 28 x 120 mm eller 28 x 145 mm, fås hårdttræ fx i:

  • 19 x 150 mm
  • 21 x 145 mm
  • 26 x 141 mm
  • 26 x 193 mm

Flere varianter af eksotiske træarter

Med jævne mellemrum dukker der nye træarter op i handlen. Nogle findes kun på markedet i kort tid, andre bliver en fast del af det sortiment, du kan vælge mellem.

Cumaru, bilinga, jatoba og bankirai er arter, der har været længe på markedet. De har det tilfælles, at træet er hårdt og har en holdbarhed, der er i top.

Azobé har været brugt i årtier – blandt andet til jernbanesveller og i havneanlæg. Den fås indimellem som brædder. Det er en af de hårdeste træarter, der findes – den trives faktisk bedst i fugtige miljøer.

Terrassebrædder – i blødt træ

Terrassebrædder af blødt træ som fyr og lærk er de mest populære, når vi skal bygge en terrasse eller lægge trin på en trappe. Men der findes mange andre blødere typer træ til opgaven. Her gennemgår vi de mest almindelige typer af blødt træ.

Særligt ved blødt træ

Træterrasser skal jævnligt gøres rene, fordi der vil gro alger på overfladen. Mange vælger at bruge højtryksrenser til rengøringen, men ingen af de bløde træarter har godt af at blive renset med så højt et tryk. En haveslange – gerne med tryk på strålen – er mere skånsom.

Terrassebrædder i blødt træ: Dimensioner

Terrassebrædder i bødt træ fås i mange dimensioner.

De mest almindelige er dimensioner for terrassebrædder i blødt træ:

  • 28 x 120 mm (høvlet). I ru version: 32 x 125 mm
  • 28 x 145 mm (høvlet). I ru version: 32 x 150 mm

Andre høvlede dimensioner:

  • 22 x 95 mm
  • 28 x 115 mm
  • 26 x 141 mm (ceder)
  • 26 x 193 mm (ceder)
Læs mere: Vælg disse terrassebrædder til terrassenLæs mere: 7 tips: Træterrasse tilbage i topform Læs mere: Vedligeholdelsesfri terrasse

Polystyren – som isolering og byggeplader

$
0
0
Polystyren: Ekspanderet polystyren består af 98 procent luft. Pladen her er beklædt med forstærkende glasfibervæv.
Polystyren: Ekspanderet polystyren består af 98 procent luft. Pladen her er beklædt med forstærkende glasfibervæv.

Polystyren er en plastik-type, som bruges til alt fra engangskopper til hulmursisolering. Den form, som vi kender polystyren i, når vi bygger, er typen EPS – den ekspanderede polystyren.

Det er den, du sikkert bedst kender som flamingo, men som også indgår i en stigende række af produkter fra forskellige producenter.

Polystyren som isolering

Den ekspanderede polystyren består af 98 procent luft og blot to procent plast. Den giver produktet rigtigt gode isoleringsegenskaber. Og fordi polystyren samtidig har en fast form, er det på mange måder nemmere at isolere med under gulve end fx mineraluld.

Du kan faktisk bygge et helt terrændæk under et hus alene ved at etablere en sokkel af fx lecablokke, og så fylde det hele ud med polystyrenplader i flere lag. Du kan vælge at støbe beton ovenpå, men du kan også blot lægge et flydende gulv direkte på polystyren-pladerne.

LÆS MERE OM: Gulvisolering

Hvor den traditionelle flamingo var alt for blød til at træde på, er de moderne stærkt isolerende polystyrenplader trædefaste. Du kan oven i købet få plader, der kan bruges til industrigulve uden at blive trykket i stykker.

Nogle producenter laver vinklede sokkelstykker, som primært består af polystyren. Med dem kan du blot bygge din sokkel direkte på jorden, uden at skulle grave. Og så kan du fylde op med isolerende polystyrenplader.

LÆS OGSÅ: Hvilke isoleringsmaterialer skal du vælge?

Polystyren som byggeplader

Udover sine isolerende egenskaber har plader af polystyren også en anden meget klar fordel: de vejer næsten ingenting. Og hvis man armerer en polystyrenplade med et tyndt lag glasfibervæv, så har man en plade, der er meget let, men samtidig stærk nok til, at du fx kan bygge en skillevæg til en bruseniche alene af én polystyrenplade. Det er en metode, der er langt nemmere og vægtmæssigt lettere, end hvis du fx skal lime otte - ti letbetonplader sammen for at opnå samme resultat.

Nogle af pladerne er godkendt til brug i vådrum, både til vægge og gulve. Ja, du kan sågar bygge et badekar i vådrumsgodkendte polystyrenplader – eller købe et færdigt kar i byggemarkedet og selv beklæde det med fliser. Selve karret vejer blot 54 kilo.

Polystyren:  Polystyrenpladerne er nemme at arbejde med. På få minutter har du bygget en væg, fx til en bruseniche.

Polystyrenplader til alle formål

Producenter som tyske Wedi har ikke alene firkantede plader i forskellige mål og tykkelser. De har også elementer til brusegulve med fald, buede vægge og fritstående håndvaske. Alt sammen i polystyren, som er lige til at pudse op eller beklæde med fliser.

Du kan også sagtens lægge en armeret polystyrenplade ned og bruge den som bordplade, fx henover vaskemaskine og tørretumbler i bryggerset.

Polystyren: Beklædt med fliser ligner polystyrenpladerne alle andre vægge. Kun hvis du banker på dem vil du opdage, at de lyder hule.
Læs mere: Polystyren – som isolering og byggepladerLæs mere: Varianter af hulplader og hulbåndLæs mere: Vælg den rigtige spartelmasse

Udvid din horisont med Wype

$
0
0
Wype-pic
Wype-pic

På din smartphone, tablet og pc kan du nu frit læse de nyeste udgaver af Illustreret Videnskab, HISTORIE, I FORM, Gør Det Selv, Bil Magasinet, BO BEDRE, COSTUME og mange flere populære magasiner.

Med 28 titler er der underholdning til historienørderne, sportentusiasterne, de eventyrlystne, gør-det-selv typerne, de modeinteresserede – og sikkert også dig!

Prøv Wype for 0 kr. i 1 måned

Du kan downloade dine artikler, så du altid kan have dem med på farten.

Med Wype-app’en får du ikke kun adgang til de nyeste udgaver, du kan også dykke ned i et udvidet arkiv og udforske tidligere udgaver af hvert af dine yndlingsmagasiner.

Hvis du bliver forstyrret, kan du til enhver tid bogmærke artiklerne, som du kan læse på et senere tidspunkt. Styring af tekststørrelserne på mobilartiklerne efter behov, sikrer en god læseoplevelse.

Dine Wype fordele

Du får overraskende meget viden i Wype, som hele familien kan få glæde af.

  • Læs alle dine yndlingsmagasiner nu, prøv for 0 kr.
  • Adgang til vores nyeste udgaver af 28 populære magasiner
  • Wype kan bruges på op til 5 enheder, så hele familien kan deles om godt indhold.
  • Der er ingen binding, så du kan stoppe abonnementet, når du vil.

Men skynd dig, for tilbuddet udløber snart.

Wype_præsentation
Læs mere: Udvid din horisont med WypeLæs mere: Vind værktøj for 30.000 kronerLæs mere: Gør Det Selv tager ansvar og er tilmeldt Pressenævnet

Test af højtryksrensere på batteri

$
0
0
Højtryksrenser test: Med en højtryksrenser på batteri er det slut med besværlige forlængerledninger.
Højtryksrenser test: Med en højtryksrenser på batteri er det slut med besværlige forlængerledninger.

Højtryksrenseren er genial, når bilen skal vaskes, eller når terrassen og havemøblerne skal forårsrengøres. Og med de nyeste højtryksrensere på batteri slipper du for den besværlige forlængerledning. Nogle modeller har endda indbygget vandtank. Og dem, der ikke har, kan nemt benytte vand fra en dunk eller en spand. Du er med andre ord helt fri for at bekymre dig om stikkontakter og rindende vand. Højtryksrenserne kan derfor uden problemer benyttes bagerst i haven eller smides i bilens bagagerum, når du skal ned på havnen for at rengøre båden.

Højtryksrensere på batteri er stadig en ret ny ting. Og der findes derfor heller ikke så mange maskiner på markedet. Der er derfor store forskelle på de seks højtryksrensere, vi har fået fat på til testen her – både når det kommer til pris og styrke. Men det er de seks modeller, du støder på i byggemarkederne.

Begrænset batteritid

Det er en krævende opgave at sende en vandstråle afsted ved et højt tryk. Og selvom moderne batterier og maskiner er ekstremt energieffektive, løb batterierne tør for strøm efter mellem 5 og 16 minutter med sømmet i bund. I praksis kan du dog arbejde en del længere tid, da man sjældent holder knappen inde fra start til slut.

Generelt er vi ret imponerede over det samlede felt. Men især én højtryksrenser overraskede med kombinationen af tårnhøj styrke og lang batteritid.

Sådan har vi testet højtryksrensere

Der er stor forskel på styrken hos de seks deltagere. For at gøre den tydelig tog vi tid, mens vi fjernede størknet mudder på havefliser.

Skal du bruge vand fra fx en spand, er det afgørende, hvor meget du kan nå at rengøre, inden spanden er tom. Derfor har vi testet deltagernes vandøkonomi.

Vi har testet, hvor længe højtryksrenserne kan køre med sømmet i bund, før batteriet er tømt. Den faktiske arbejdstid vil dog være højere, da man sjældent holder knappen inde fra start til slut.

Under vores test har vi løbende vurderet kvaliteten af højtryksrenserne og deres tilbehør.

Uafhængig test

Magasinet Gør Det Selv er 100 procent uafhængigt af producenter, annoncører og andre interessenter.

Vores testredaktør undersøger markedet for, hvad der findes, og håndplukker selv alle de maskiner, han vil teste.

Alle højtryksrensere bliver udsat for de præcis samme hårde tests, som du kan læse nærmere beskrevet i denne gør det selv-vejledning.

LÆS OGSÅ: Test af højtryksrensere med ledning

Vi har testet disse højtryksrensere

  • Bosch Fontus
  • Ryobi RPW36120HI
  • Kärcher K2 Battery
  • Gardena AquaClean Li-40/60
  • Worx Hydroshot WG630E
  • Kärcher KHB 5

HENT HELE TESTEN og se, hvilken højtryksrenser der blev den store vinder i vores test.

Læs mere: TEST: Vi tester 6 højtryksrensere på batteriLæs mere: Virker en terrassevasker?Læs mere: TEST: Vi tester 7 populære højtryksrensere

Samling med løs fer

$
0
0
Hvis du har en overfræser, kan du ganske nemt samle to plader meget solidt og næsten usynligt.
Hvis du har en overfræser, kan du ganske nemt samle to plader meget solidt og næsten usynligt.

LÆS OGSÅ: Bliv ekspert i overfræseren på 5 minutter

Tips: Usynlig samling

Hvis samlingen skal være så usynlig som muligt, skal feren skjules. Det gør man ved at stoppe fræsningen, lige inden den gennembryder de to emners endekanter.

Samling i fer og not: Usynlig samling

Slidsjern med kuglelejestyr

Arbejdet med at fræse en not i kanten af et emne kan klares med en overfræser og et slidsjern eller skivenotfræsejern, som det også kaldes. Denne type fræsejern er udelukkende designet til denne opgave, nemlig at fræse tynde spor, typisk ind i kanten på et emne.

Slidsjernet fås i flere størrelser til noter fra 3 til 6 mm. Det jern, som bruges til arbejdet her, laver en 4 mm bred og 10 mm dyb not (slids). Kuglelejestyret sørger for at føre fræsejernet langs emnets kant.

LÆS OGSÅ: Fræsejern til overfræser

Samling i fer og not: Slidsjern med kuglelejestyr
Læs mere: 6 fejl du skal undgå, når du maler huset Læs mere: 4 skjulte samlinger Læs mere: Samling med løs fer

Kvikguide til stemmejern

$
0
0
Med et skarpt stemmejern kan man arbejde så præcist, at en samling i to stykker træ slutter 100 procent tæt.
Med et skarpt stemmejern kan man arbejde så præcist, at en samling i to stykker træ slutter 100 procent tæt.

Stemmejern i forskellige størrelser

  • Stemmejern med facet findes i mange forskellige bredder – typisk fra 3 mm til 38 mm. De allermindste stemmejern på 3 mm er mest til hobbybrug. Den 25 mm brede variant er meget alsidig og kan bruges til det meste.
  • Stemmejern uden facet fås fra 6 mm til 32 mm. Varianterne på 28 mm og 32 mm er de mest almindelige.

TIPS: Pas på de billigste stemmejern

Billige stemmejern er typisk sænksmedet og hærdet i koldt vand. Det betyder, at der lettere springer stykker af jernet, og at jernene skal slibes oftere end kvalitetsjern. De billige stemmejern kan dog være en udmærket løsning til meget grove opgaver og til de størrelser jern, man sjældent bruger.

Slibning af stemmejern: Sådan sikres den rigtige vinkel

Et stemmejern skal skærpes med jævne mellemrum. Det gøres på en karborundumsten med en grov og en finere side. Først slibes groft og dernæst fint.

For at beholde den rigtige vinkel på æggen (den korte facet) – typisk 25 grader – kan man med fordel bruge en slibelære, som stemmejernet lægges op imod. Slib først æggen, vend jernet, og fjern de sidste ruheder.

Er der hak i skæret, skal der en bænksliber eller en vådsliber til. Jernet må endelig ikke blive for varmt, så det skal køles jævnligt ned med vand.

Stemmejern: Et stemmejern skal skærpes med jævne mellemrum. Man kan med fordel bruge en slibelære, som stemmejernet lægges op imod.
Læs mere: Kvikguide til stemmejern Læs mere: TEST: Vi tester 6 højtryksrensere på batteriLæs mere: Bliv ekspert i malersprøjten på 5 minutter

SÅDAN: Få det bedste ud at dit internet

$
0
0
Produktpic_DK

Hvilken type skrue skal du bruge? Hvor varmt skal der være, før du kan male træværket? Og hvordan samler du terrassen pænest? Ofte søger vi svarene på internettet.

Men nogle gange driller det, fordi dit WiFi ikke dækker helt ude i værkstedet, ude på terrassen eller ude i haven.

Med den nye WiFi-forstærker kan du få optimal WiFi-forbindelse overalt i hjemmet. Og lige nu får du den for kun 148 kroner sammen med 2 numre af Gør Det Selv.

Produktpic_DK

WiFi-forstærkeren er let at betjene. Du trykker blot på knappen på din nuværende router, og derefter på knappen på WiFi-forstærkeren.

Og få øjeblikke efter er WiFi-forstærkeren koblet til dit netværk og klar til at blive brugt.

WiFi-GIF

Sådan virker WiFi-forstærkeren

WiFi-forstærkeren fungerer ved, at den modtager dit eksisterende WiFi-signal fra din router, hvorefter den forstærker signalet og sender det ud påny. Med WiFi-forstærkeren kan du altså forstærke dit WiFi de steder i hjemmet, hvor signalet fra din router til din mobiltelefon, tablet eller computer er særligt svagt.

Og da WiFi-forstærkeren så at sige bare genbruger og forstærker dit eksisterende signal, så er sikkerheden den samme, som hvis du bare anvender din almindelige router. Der er altså ikke tale om et nyt signal, men bare et forstærket signal, hvor det stadig kræves, at man angiver samme adgangskode som til dit eksisterende WiFi for at kunne bruge netværket.

Kort om WiFi-forstærkeren:

  • 2 frekvensbånd 2,4 GHz og 5 Ghz
  • Hastighed op til 1200 Mbit/s
  • Rækkevidde på 10 meter

Sammen med Wifi-forstærkeren får du også vores store, digitale tillæg “WiFi i hele huset - 5 effektive metoder”. Så får du eksperternes bedste råd og det fulde overblik over, hvordan du kan optimere dit Wifi.

Spar_DK
Læs mere: SÅDAN: Få det bedste ud at dit internetLæs mere: Sådan indretter du et lækkert værkstedLæs mere: Byg den perfekte værktøjstavle!

Skal der vindpap på skuret?

$
0
0
Vindpappet sømmes fast med tagpapsøm i størrelsen 20 x 20 mm.
Vindpappet sømmes fast med tagpapsøm i størrelsen 20 x 20 mm.

Spørgsmål:

Er det nødvendigt med et lag vindpap under bræddebeklædningen?

Svar:

Der skal kun monteres vindpap på skuret, hvis det er planen at isolere. Vindpappets formål er at lukke alle sprækker, så vinden slet ikke kan komme ind. Banerne af pap sømmes fast med 20 cm’s overlap, så der slet ikke bliver sprækker.

Men hvis skuret skal isoleres, skal der sættes lister uden på vindpappet, så beklædningen ikke monteres direkte på vindpap. Det skyldes, at der skal være plads til at ventilere på bagsiden.

LÆS OGSÅ: Her finder du inspiration til, hvordan du kan bygge et redskabskur

Læs mere: Skal der vindpap på skuret?Læs mere: Skur med fuld isolering Læs mere: Smart miniskur med masser af plads

Sådan maler du hegnet

$
0
0
Her males træet med en heldækkende træolie.
Her males træet med en heldækkende træolie.

Spørgsmål:

Jeg overvejer, om jeg skal male alle brædderne, inden jeg monterer dem. Eller kan jeg lige så godt vente til bagefter?

Svar:

Hvis du vil være rigtig grundig, så maler du alle dele af hegnet, inden du monterer det. Altså stolper, revler (lægterne til montering af beklædningsbrædder) og selve beklædningsbrædderne. Når først hegnet er bygget færdigt, er det svært at komme ind med penslen alle steder, og ved at male alle dele på forhånd sikrer du, at samlingerne er beskyttet.

Giv træet et lag grundingsolie og to lag træbeskyttelse. Træet rejser sig, når det er malet, så slib mellem lagene.

LÆS OGSÅ: Her kan du finde inspiration til, hvordan du kan bygge og indrette din have med hegn.

Læs mere: Sådan maler du hegnetLæs mere: Så er det tid til at plante hækLæs mere: Smart hegn med højbed

Bålsted i jern

$
0
0
Projektet her er et oplagt projekt til dig, der vil lære at svejse. Du skal nemlig selv svejse stålpladen, som udgør bålfadet.
Projektet her er et oplagt projekt til dig, der vil lære at svejse. Du skal nemlig selv svejse stålpladen, som udgør bålfadet.

Bålstedet her er todelt – med et bålfad i stål og et underlag af granitsten.

Stålplader fås i flere forskellige tykkelser. Skal pladen bukkes som her, er det en fordel at vælge en tynd plade, så du nemmere kan danne en ring. Du kan være heldig at finde et sted, fx på nettet eller hos en smed, hvor pladen kan bestilles på præcise mål.

Bålfadet svejser du selv. Det er ikke svært at svejse, men er det første gang, så øv dig lidt først.

I denne gør det selv-vejledning viser vi dig, hvordan du:

  • skærer stålpladen til
  • svejser stålpladen sammen
  • laver to ringe og håndtag af rundjern
  • graver ud og bygger underlaget op
  • lægger granitsten og fuger med mørtel

LÆS OGSÅ: Galleri: Inspiration til bålsteder du selv kan bygge

Læs mere: Nedsænket bålsted med lækre detaljer Læs mere: Bålsted i jern Læs mere: Hvilket brænde er bedst til bål?

4 skjulte samlinger

$
0
0
Her bores skruerne på skrå. Boret styres af borelæren, og det borer både hul i pladen her og forborer i den modstående plade.
Her bores skruerne på skrå. Boret styres af borelæren, og det borer både hul i pladen her og forborer i den modstående plade.

I denne gør det selv-vejledning gennemgår vi 4 forskellige løsninger, der alle kan samle to stykker træ. Du kan læse, hvordan du laver samlinger med:

  • fladdyvler. Fladdyvler eller “fisk” er en meget stærk måde at samle to plader på.
  • skruer på skrå. Med skruer skjult i skrå huller, eller pocket holes på engelsk, sikrer du dig skruernes store styrke, samtidig med at skruerne bliver skjult.
  • præcise dyvler. Trædyvler er en gammelkendt og solid måde at samle træ på. Skabelonen sikrer præcisionen.
  • magnetiske skruer. To skruer (bøsninger) skrues sammen, mens de begge er skjult inde i træet. Det er en af den slags idéer, der er genial, hvis den virker. Og det gør den!
Læs mere: 4 skjulte samlinger Læs mere: 8 geniale tips til præcis opmåling Læs mere: Sådan dækker du skruerne med træpropper

Nedsænket bålsted med lækre detaljer

$
0
0
Bålstedet har masser af blikfang og lækre detaljer og vil med garanti blive havens nye samlingssted.
Bålstedet har masser af blikfang og lækre detaljer og vil med garanti blive havens nye samlingssted.

Bålpladsen er bygget af helt almindelige standardvarer købt i byggemarkedet eller på nettet. Projektet er nemt at gå til, når du vælger materialer, der er lette at få fat i. Materialerne her er også valgt for at gøre det nemt at bygge bålpladsen og vedligeholde den fremover.

Bålstedet fungerer som hyggekrog døgnet rundt.

LÆS OGSÅ: Galleri: Inspiration til bålsteder du selv kan bygge

Sådan bygger du bålpladsen

I denne gør det selv-vejledning gennemgår vi, trin for trin, hvordan du bygger bålpladsen. Det er ikke svært, men gravearbejde er hårdt, så det er en god idé at være flere om det! Vi viser, hvordan du:

  • mærker op
  • graver ud
  • stamper bunden og bygger træskelettet
  • beklæder med terrassebrædder.
Læs mere: Nedsænket bålsted med lækre detaljer Læs mere: Bålsted i jern Læs mere: Hvilket brænde er bedst til bål?

6 fejl du skal undgå, når du maler huset

$
0
0
Vi viser, hvad der sker, hvis du maler, når det er for koldt, når træet er fugtigt, eller når solen står lige på.
Vi viser, hvad der sker, hvis du maler, når det er for koldt, når træet er fugtigt, eller når solen står lige på.

Det er sådan set ikke særlig svært at male. Men hvis du maler på udendørs træværk, og hvis du vil skifte fra en mørk til en lys farve, så skal du, ud over den rette træbeskyttelse og godt værktøj, være udrustet med lidt grundlæggende viden og gode råd fra fagfolk.

Der er nemlig en hel del, du kan gøre forkert, og så bliver resultatet ikke, som du håbede: Malingen kommer ikke til at dække, den bliver grim at se på, eller den kommer kun til at holde i ganske kort tid, før du må male igen.

Se, hvor galt det kan gå

Og det er ikke bare tom snak og gamle røverhistorier fra skurvognen. For at vise dig, hvor galt det rent faktisk går, hvis du ignorerer advarslerne og blot maler løs, også når du burde have ladet være, har vi testet advarslerne i praksis.

Vi har blandt andet malet direkte på algebegroet træ uden at rense af, og vi har malet under alt for kolde forhold og i direkte solskin.

Som du kan se i denne gør det selv-vejledning, har vi nu bevis for, at du gør klogt i at lytte til fagfolkenes gode råd. For så er dit hårde arbejde med pensel og rulle langt bedre givet ud.

God fornøjelse!

Læs mere: 6 fejl du skal undgå, når du maler huset Læs mere: Sådan maler du rør og radiator Læs mere: Sådan maler du dit trægulv

Renovér hoveddøren og spar en formue

$
0
0
Døren males med grundmaling, inden den males med slutmalingen.
Døren males med grundmaling, inden den males med slutmalingen.

Den gamle hoveddør er for god til at smide ud. Og du sparer en masse penge og bevarer husets særpræg, hvis du ofrer tid på en grundig renovering.

I denne gør det selv-vejledning viser vi, hvordan den gamle dør bliver så god som ny på en weekend. Du kan se, hvordan du:

  • afmonterer og klargør den gamle dør
  • fjerner gammel maling og grunder døren
  • spartler og maler døren
Læs mere: Renovér hoveddøren og spar en formueLæs mere: Hvordan lukker jeg sprækkerne i døren?Læs mere: Sådan får du tætte samlinger

Ny metode sikrer et perfekt fundament

$
0
0
Et godt fundament er vigtigt, hvis konstruktionen, der bygges ovenpå, skal være stabil og kunne holde i mange år. Her får du metoden, der sikrer et perfekt resultat.
Et godt fundament er vigtigt, hvis konstruktionen, der bygges ovenpå, skal være stabil og kunne holde i mange år. Her får du metoden, der sikrer et perfekt resultat.

Selvom man ikke altid kan se det, er randfundamentet bygningens vigtigste del. Det bærer al vægten, beskytter mod fugt og sørger for, at hele arrangementet ikke synker i jorden, slår revner eller styrter sammen.

Ved et almindeligt randfundament er det normal kutyme først at grave renden og derefter fylde den næsten op til jordhøjde med beton, inden man så sætter blokke, leca eller funda, og graver videre ud til betondækket i midten.

Med vores perfekte gør det selv-fundament, der er ideelt til småbygninger som isolerede garager, udhuse og værksteder, graver vi hele området af i én og samme postgang. Så kan vi nemlig nøjes med at støbe 30 cm beton i bunden af renden, inden resten af fundamentet limes op med fliseklæber og lecablokke.

Det giver bl.a. de fordele, at du slipper med at støbe mindre beton, og at fundamentets inderkanter bliver snorlige at støde isoleringen opad.

LÆS OGSÅ: Støb verdens nemmeste fundament

Sådan laver du det perfekte fundament

I denne gør det selv-vejledning får du princippet i det perfekte gør det selv-fundament. Det er et meget stort og hårdt arbejde at lave et fundament. Men selve teknikkerne er ikke svære. Vi viser, hvordan du:

  • sikrer de rigtige dybder
  • graver ud
  • gør betonen så stærk som muligt med armering og vindtrækbånd
  • støber renden
  • sætter lecablokkene
Læs mere: Ny metode sikrer et perfekt fundamentLæs mere: Skal der vindpap på skuret?Læs mere: Byg et brændely på paller

Byg en supernem bålplads

$
0
0
Sekskantet bålsted
Sekskantet bålsted

Selvom bålpladsen kun bliver hævet omkring 20-25 cm, så gør det en stor forskel, når du skal lave snobrød eller anden mad over bålet. Bålpladsen er supernem at lave, og vælger du materialer som lærk og robinie, kan det holde i flere år.

Det skal du bruge:

  • 6 sider af kalmarbrædder a 3 x 25 x 65 cm
  • 6 hegnspæle i robinie a 5 x 50 cm
  • 12 vinkelbeslag a 5 x 5 x 3,5 cm
  • Skruer, 4 x 25 mm og 5 x 70 mm
  • Sand

Pris: 400 kroner

Tidsforbrug: 3 timer

Sådan bygger du bålpladsen

Bålpladsens sider er lavet af kalmarbrædder i lærk, som kan tåle både regn og fugt fra jorden. De seks sider er skåret til på en kap-/geringssav med en vinkel på 30 grader i begge ender. Snittene laves, så siderne får en lang flade på 65 cm, som skal vende ind mod midten af bålstedet, og en kortere side, som skal vende udad. I hvert hjørne holdes bålpladsen på plads af 50 cm lange hegnspæle i robinie, som er spidset i den ende, som stikker ned i jorden. Du kan også bruge trykimprægneret træ.

LÆS OGSÅ: Galleri: Inspiration til bålsteder du selv kan bygge

Mærk op

Den største udfordring er at få mærke en perfekt sekskant op på jorden. Men det er faktisk ikke så svært, som det umiddelbart ser ud til. Alt, du behøver, er en pæl og en snor.

På billedet herunder kan du se, hvordan du mærker op til bålpladsen.

Sekskantet bålsted: Sådan mærker du op
Læs mere: Byg en supernem bålpladsLæs mere: Nedsænket bålsted med lækre detaljer Læs mere: Bålsted i jern

Vind et komplet havesæt fra SKIL

Test af græstrimmere

$
0
0
Græstrimmer test: Græstrimmerne har alle et fint overskud, men klippetrådene knækkede, da der skulle klippes i strå.
Græstrimmer test: Græstrimmerne har alle et fint overskud, men klippetrådene knækkede, da der skulle klippes i strå.

Grænsen mellem, hvornår der er tale om en stor græstrimmer, og hvornår der er tale om en buskrydder, er ikke helt klar. Og maskinerne i testen markedsføres både som det ene og det andet. Fælles for dem alle er dog, at de er store, stærke batterimaskiner på mindst 36 volt, og at de alle har klippetråd.

Netop det, at de klipper med tråd og ikke knive, som mange buskryddere ellers har, var meget afgørende for resultatet i vores styrketest. For mens alle deltagere leverede et fuldt ud tilfredsstillende resultat i højt og besværligt græs, måtte mange give op, da buskadset blev mere krævende. Vi havde sat os for at teste styrken ved at klippe et bundt strå over. Og faktisk klarede kun to græstrimmere testen uden at knække tråden.

Så skal du klippe i andet end græs, bør du vælge en model med knive.

Sådan har vi testet græstrimmere i vores græstrimmer test

Skal du undgå trætte arme og øm nakke, så er en god ergonomi afgørende. Derfor har vi løbende vurderet den under vores arbejde.

Vi har også testet udholdenheden. Græstrimmerne leveres som udgangspunkt med kun ét batteri. Det er derfor en klar fordel, hvis du kan nå hele haven rundt på én opladning.

Jo stærkere græstrimmerne er, jo flere opgaver kan de udføre. Det er dog trådens holdbarhed, der sætter maskinernes øvre grænse.

Til sidst har vi målt støjen. Selvom alle græstrimmere er relativt støjsvage, er der alligevel en tydelig forskel på de enkelte maskiner.

Uafhængig græstrimmer test

Magasinet Gør Det Selv er 100 procent uafhængigt af producenter, annoncører og andre interessenter.

Vores testredaktør undersøger markedet for, hvad der findes, og håndplukker selv alle de maskiner, han vil teste.

Alle deltagere bliver udsat for de præcis samme hårde tests, som du kan læse nærmere beskrevet på disse sider.

Vi har testet disse 7 græstrimmere

  • STIGA SGT 500 AE
  • HUSQVARNA 115IL
  • STIHL FSA 65
  • BOSCH ADVANCEDGRASSCUT 36
  • AL-KO GT 4030 LI
  • RYOBI RLT36C3325
  • GARDENA POWERCUT LI-40/30

HENT HELE TESTEN og se, hvilken græstrimmer der blev den store vinder af vores græstrimmer test.

Læs mere: TEST: Vi tester syv græstrimmere på batteriLæs mere: TEST: Vi tester 6 højtryksrensere på batteriLæs mere: TEST: Vi tester 5 populære robotplæneklippere

Er et tag af naturskiffer godt?

$
0
0
Naturskifer: Her lægges plader af naturskifer på lægter. Overlappene sikrer et helt tæt tag.
Naturskifer: Her lægges plader af naturskifer på lægter. Overlappene sikrer et helt tæt tag.

Spørgsmål:

Jeg skal skifte tag inden for et par år, og jeg overvejer nogle forskellige alternativer. Vil I anbefale et tag af naturskifer?

Svar:

Der er ikke mange gode argumenter imod naturskifer – bortset fra prisen, som er ganske høj.

Naturskifer er et af de stærkeste og mest vejrbestandige tagmaterialer, du kan vælge. Det består af en stenart, som kan kløves til plader, og naturskifer er rigtig god til det kolde skandinaviske klima. Taget er vedligeholdelsesfrit, endnu en stor fordel, og så er det flot og ser eksklusivt ud.

En ulempe, ud over den høje pris, er vægten. Taget er tungt, og du skal være sikker på, din tagkonstruktion kan bære det.

Læs mere: Er et tag af naturskiffer godt?Læs mere: Er asbest i eternitpladerne farligt? Læs mere: Plastplader til tag

Murbier i murværket

$
0
0
Disse fuger er angrebet af murbier, der laver gange i murværket.
Disse fuger er angrebet af murbier, der laver gange i murværket.

Spørgsmål:

Der er kommet huller i fugerne mellem nogle af murstenene. Hvad skyldes det, og hvad kan jeg gøre ved det?

Svar:

Problemet med huller kan meget vel være murbier. Det er insekter, der bygger huler i murværk. Selvom de kun er 6-10 mm, kan de gøre stor skade.

Det skyldes, at murværket bliver sårbart over for regn og frost, når der kan trænge vand ind i hullerne. Problemet opstår særligt på mure, der vender mod syd eller vest. Du kan som regel se det på, at der er en hel stribe huller, hvor bierne laver gange inde i fugerne. Problemet løses ved, at du kradser de ødelagte fuger ud og fylder dem igen med mørtel.

Læs mere: Få ekstra plads med en karnap Læs mere: Murbier i murværketLæs mere: Stop sætningsrevnen
Viewing all 271 articles
Browse latest View live